Eseménynaptár

«2019. Szeptember»
KeSzCsSzVa
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 

Bemutatkozás

A Csornai kistérség a nyugat-dunántúli régió észak-nyugati részén helyezkedik el összesen 599 km2 területen, az ország egyik legdinamikusabban fejlődő megyéjében, Győr-Moson-Sopron megyében. A Csorna város és az azt körülvevő 33 települést magában foglaló, viszonylag nagy földrajzi egységet lefedő statisztikai kistérség két fő tengelyét a 85-ös és a 86-os számú főutak adják. A térség demográfiai helyzete az országos tendenciákkal jellemezhető, a munkanélküliségi ráta valamivel az országos átlag alatt marad. A változatos földrajzi adottságokkal rendelkező térség a Rábaköz, a Hanság és a Tóköz tájain terül el, területének jelentős hányada a Fertő-Hanság Nemzeti Park részét képezi. A Csornai kistérségre jellemző a kedvező természeti adottságokra épülő, nagy hagyományokkal bíró mezőgazdasági termelés és állattenyésztés. A 3 mikro-régióra osztható kistérségre az aprófalvas, rurális településszerkezet jellemző. Települései hozzájárulnak a vidék sokszínűségéhez, hiszen mindegyik egy-egy sajátos értéket képvisel környezetével, építészeti karakterével, rendezvényeinek hangulatával. A kistérség turisztikai vonzerejét elsősorban a Nemzeti Park és a Rába folyó határozzák meg. A természeti értékekben gazdag területen adottak az öko- és a falusi turizmus feltételei. A térség büszkén őrzi tradícióit, ám ezzel együtt a megújulásra, a fejlődésre törekszik.

A Csornai kistérség településeinek önkormányzatai a közös feladatok ellátása és a lehetőségek kiaknázása érdekében 2004-ben létrehozták a Csornai Többcélú Kistérségi Társulást, mely 2013-ban átalakult. Neve Csorna Térségi Önkormányzatok Társulására változott, és kivált a térség három települése, így jelenleg 31 tagból áll.

A Társulás tagtelepülései: Acsalag, Barbacs, Bágyogszovát, Bogyoszló, Bősárkány, Cakóháza, Csorna, Dör, Egyed, Farád, Győrsövényház, Jobaháza, Kóny, Maglóca, Magyarkeresztúr, Markotabödöge, Páli, Pásztori, Potyond, Rábacsanak, Rábapordány, Rábasebes, Rábaszentandrás, Rábatamási, Rábcakapi, Sopronnémeti, Szany, Szil, Szilsárkány, Vág, Zsebeháza.

A Társulás képviseletét a Társulás elnöke, dr. Bónáné dr. Németh Katalin, Csorna polgármestere látja el, illetve akadályoztatása esetén az általa kijelölt alelnök. A Társulás alelnöke Szilágyi Andrásné (Acsalag). További elnökségi tagok Bognár Sándor (Sopronnémeti), valamint Szalai Zoltán (Farád).

A Csorna Térségi Önkormányzatok Társulása döntéshozó szerve a Társulási Tanács, melyet a tagtelepülések polgármesterei alkotnak. A Társulási Tanács munkáját az Elnökség mellett két bizottság segíti. A Pénzügyi Bizottság elnöke Horváth László (Bágyogszovát), tagjai Kovátsits Zoltánné (Zsebeháza), valamint Visy László (Rábapordány). A Szociális Bizottság elnöke Roncs Gábor (Pásztori), tagjai Lengyel Oszkárné (Szil), valamint Drobina Gyula (Maglóca).

A Társulás munkaszervezetének feladata a társult települések összehangolt fejlesztése, valamint önkormányzati feladatok és közszolgáltatások közös ellátása, hatékonyságának és szakmai színvonalának növelése. A munkaszervezeti feladatokat 2013 óta Csorna Város Polgármesteri Hivatala látja el.

© copyright 2009 Csorna Térségi Önkormányzatok Társulása 9300 Csorna, Szent István tér 22.
WEBSITE BY: Feki Webstudio @ 2009 - honlap, weblap, keresőoptimalizálás